JongBdsm

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Subspace: over masochisme, pijn en aftercare

Welke rol spelen hormonen bij een BDSMspel?

Masochisme is op zich iets heel geks. Waarom zou iemand in godsnaam het fijn vinden om pijn gedaan te worden? Er bestaat niet één juist antwoord. Wat wel een rol speelt is de hormonen die het lichaam aanmaakt bij pijn.

Bij het ondergaan van pijn maakt het lichaam automatisch endorfine en adrenaline aan. Deze hormonen beschermen de mens voor de heftige pijnen. Sommige mensen maken veel makkelijker endorfine aan dan anderen. Endorfines kunnen een prettig gevoel geven en werken pijnstillend, waardoor een masochist de toegebrachte pijn minder voelt. In grote doses kan endorfine een roes of een trance veroorzaken.  Deze roes of trance heet binnen BDSM subspace.

Hoe herken je subspace?

Er zijn geen vaste “symptomen” om subspace vast te stellen. Vaakvoorkomend zijn wel dat de sub de pijn niet meer (zo sterk) voelt. De sub lijkt opeens veel meer aan te kunnen. Wat daarnet nog reden was tot schreeuwen, lijkt nu draaglijke pijn. Ook het reactievermogen van de sub vertraagt. Als de dominant zijn sub vragen stelt, kan de sub het moeilijk hebben daar op te antwoorden. Hij antwoordt traag, warrig, op een totaal andere vraag of helemaal niet. Het wordt moeilijker om te praten omdat de sub niet meer helder kan nadenken.

Hoe reageer je op subspace?

Als je merkt dat je sub in subspace gaat, kan je ophouden, hem of haar indien nodig losmaken en op zijn gemak stellen. Bij het afkicken van de vrijgekomen endorfines kan een sub gaan schokken en het koud hebben. Een dekentje en een gesuikerd drankje komen dan goed van pas. Het is belangrijk bij je sub te blijven en hem of haar het gevoel te geven dat je er voor je sub bent. Dit heet dan aftercare of nazorg.

Sommige subs gaan heel snel in subspace, anderen beleven het nooit. Sommigen vinden het niks, anderen worden meteen subspace-geil. Het hoeft ook geen doel te zijn binnen BDSM. Je bent geen slechte sub als je nooit in subspace komt en een dominant die zijn sub niet in subspace krijgt, is daarom geen mindere dominant. Veel belangrijker is een fijn spel te beleven met z’n tweeën.

Kan het misgaan?

Subspace kan misgaan. Als de sub erg abrupt uit zijn roes komt, kan hij daar even last van hebben. Dit heet dan “subdrop”. De sub kan zich erg emotioneel en kwetsbaar voelen en slechtgezind raken. Dit is echter van korte duur. Na een dag merk je er helemaal niks meer van.

Subspace uitlokken

Als je toch een keer wil gaan proberen of jij of je sub in subspace kan raken, zijn er een paar triggers die je kan uitproberen. Wat bij veel subs lijkt te werken is langzaam opbouwen. Je begint met milde pijnen en werkt toe naar meer intense pijn. Het is niet alleen het lichamelijke aspect dat een rol speelt, ook de emotionele toestand van de sub speelt mee. Als de sub zich goed kan ontspannen onder de pijn en zich kan loslaten, gaat het allemaal al veel vlotter. Dit kan echter pas als de sub zijn dominant volledig vertrouwt.