JongBdsm

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Veilig BDSM'en

Als je aan BDSM gaat doen, zijn er mijns inziens een paar ongelooflijk belangrijke basispunten. De grens tussen een fijn BDSM-spel en “opzettelijke slagen en verwondingen” is dun. BDSM is pas BDSM als alles vrijwillig gebeurt, voor alle partijen.

Je moet je er van bewust zijn dat je bezig bent met risicovol gedrag. Met bijvoorbeeld een zweep kan je iemand ernstig verwonden. Met langdurig of strak afbinden kan je zenuwschade veroorzaken, van voorbijgaande aard of zelfs permanente schade. Zaken waar je als dominant niet honderd procent zeker van bent (“kan ik de borsten afbinden?”) doe je niet. Op een feestje kan je hulp vragen aan een meer ervaren dominant of een Dungeon Monitor. Ben je thuis, dan waag je je er niet aan.

Zorg dat je je verantwoord gedraagt. BDSM hoeft niet altijd een serieuze bedoening te zijn, maar je moet wel je verantwoordelijkheid nemen. Weet waar je mee bezig bent, neem voorzorgsmaatregelen als dingen zouden mislopen. (Ijspak in de diepvriezer, veiligheidsmes in de buurt …)

Je kan je nooit helemaal bewust zijn van de risico’s of je verstandig en verantwoordelijk opstellen met alcohol op of drugs in je lichaam. BDSM en roesmiddelen gaan nooit samen.

Een andere belangrijke regel is goede afspraken maken. Goede afspraken maken goede vrienden, maar ook goede speelpartners. Spreek af wat je grenzen zijn, wat je fijn vindt en wat niet. Dat geldt vooral voor de sub (“ik wil geen naalden”), maar ook voor de dominant (“ik heb nog niet genoeg ervaring om naalden uit te proberen”). Handig daarbij is een sublijst. Deze kan de sub invullen om aan te geven wat hij of zij erg leuk vindt, niet erg leuk vindt of absoluut niet wil.

Deze punten kunnen samengevat worden in een paar letterwoorden. SSC, de drie V’s of RACK. SSC staat voor, safe, sane and consensual. In het Nederlands: Veilig, Verstandig en Vrijwillig (daar heb je meteen de 3 V’s). RACK staat dan weer voor Risk-Aware Consensual Kink, wat dan weer staat voor “aan kink doen, je bewust van de risico’s en met instemming van alle partijen”.