JongBdsm

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Wat is BDSM?

Strikt genomen staat BDSM voor zes begrippen. Bondage, discipline, dominantie, submissie, sadisme en masochisme.

Bondage kan heel ruim opgevat worden. Het kan gaan van je partner bij de polsen met een touw aan het bed vastmaken tot iemand omhoog takelen in een ingewikkeld knopenwerk. Bondage zou je gemakkelijk kunnen samenvatten als “Iemand op de één of andere manier (deels) van de bewegingsvrijheid ontdoen.” Dat kan met touw, met handboeien, enzovoort.

Discipline betekent volgens de Van Dale “regime van strenge gedragsregels”. Binnen bdsm is discipline het gebruiken van een paar regels die de dominant heeft opgesteld, en waaraan een onderdanige moet gehoorzamen. Ongehoorzaamheid wordt bestraft.  Dit kan bijvoorbeeld in een rollenspel tussen een leraar en leerling.

Dominantie is een ruim begrip voor het controleren, disciplineren, overmeesteren en domineren van een onderdanige. Een dominant kan vele verschillende namen hebben. Meester(es) of Dom(me) bijvoorbeeld. Hij of zij haalt plezier uit het domineren van zijn of haar sub, of uit de interactie met de sub.

Submissie is een ander woord voor onderdanigheid. Iemand die onderdanig is, plaats zich letterlijk en/of figuurlijk lager dan zijn of haar dominant. De onderdanige (sub of slaaf/slavin) wordt geleid, gestraft, gedomineerd door zijn of haar dominant. Hij of zij haalt het plezier uit het onderdanig zijn, het dienen, het gestraft worden of het vernederd worden door zijn of haar dominant.

Sadisme is een term die bedacht werd door de psychiater Richard von Krafft-Ebing en werd afgeleid van de naam Markies De Sade. Dit was de eerste auteur die beschreef hoe zijn personages anderen opzettelijk pijnigden of pijn ondergingen. Concreet betekent sadisme dat iemand er (seksueel) plezier aan beleeft om een ander pijn te doen. Dit kan zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Masochisme is het tegenovergestelde van sadisme. Een masochist beleeft (seksueel) plezier aan gepijnigd worden, lichamelijk en/of mentaal. Ook deze term werd bedacht door von Krafft-Ebing en is afgeleid van de naam van de Oostenrijkse auteur Leopold von Sacher-Masoch. Hij beschrijft in zijn boeken hoe de mannelijke hoofdpersoon een onbereikbare vrouw ertoe verleidt hem tijdens seksuele spelletjes lichamelijk te kwellen.

De vraag is natuurlijk, wanneer is iets bdsm? Als je iemand met fluffy handboeien aan het bed vastmaakt en kietelt, is dat al bdsm? Als je graag onderop wil tijdens het vrijen, ben je dan een onderdanige? Als je het spannend vindt om naar een spanking te kijken, maar je wil het zelf niet meemaken, ben je dan ook een bdsm’er?